Microsoft ще спре ъпдейтите на антивируса за XP

Потребителите на Windows XP може да се лишат от услугите на безплатния антивирус Security Essentials след 8 април 2014 г.

Потребителите на Windows XP може да се лишат от услугите на безплатния антивирус Security Essentials след 8 април 2014 г.

Microsoft влага сериозни усилия да убеди огромната маса от потребители на Windows XP да преминат към по-нова операционна система. В опит да ускори процеса, компанията възнамерява да спре ъпдейтите на вирусните дефиниции на софтуера за сигурност Microsoft  Security Essentials. 

Потребители, които продължават да използват Windows XP на своите компютри, нямат гаранция, че ще получават обновления на антивируса Security Essentials след 8 април, 2014 г., когато изтича поддръжката на XP, съобщи ZDNet. Това несъмнено ще направи системите им много по-уязвими на вирусни и хакерски атаки.

Компанията подчертава, че доброто решение започва с използване на модерен софтуер и хардуер, които помагат в защитата от съвременните заплахи. В допълнение, Microsoft препоръчва най-добри практики за защита на РС: 1) използване на актуален антивирус; 2) редовно прилагане на ъпдейти за целия инсталиран софтуер; 3) използване на модерен софтуер с развити технологии за сигурност и поддържан с регулярни ъпдейти на сигурността.

Макар и да не е взела окончателно решение, очевидно Microsoft е готова да предприеме подобен радикален ход, за да накара потребителите да мигрират от Windows XP към по-нова ОС. Към момента XP работи на над 30% от компютрите в световен мащаб, а Microsoft планира да намали дела им до 13% преди спиране на поддръжката.

За потребителите обаче ще остане възможността да ползват антивируси от външни разработчици, които несъмнено ще продължат да пускат ъпдейти на софтуера си за Windows XP, дори и след като самата Microsoft спре поддръжката на операционната система.

Коментари по темата: „Microsoft ще спре ъпдейтите на антивируса за XP”

добавете коментар...

  1. Наблюдател

    Трябва да си мазохист, за да станеш доброволeн клиент на M$.

Коментар