Пускат на търг най-стария Macintosh

Автентичен и работещ прототип на Twiggy Mac от 1982/83 г. (снимка: Auction Team Breker)

Автентичен и работещ прототип на Twiggy Mac от 1982/83 г. (снимка: Auction Team Breker)

Колекционерът на „макове” Адам Гулевич реши да продаде прототип на Macintosh, последния работещ компютър от този тип. Известен още като Twiggy Mac, моделът има подписи от „Macintosh Division” на вътрешната страна на капака, вкл. от Джобс и Возняк.

Очаква се на търга цената на компютъра да достигне между 55 000 и  96 000 долара, при стартова $34 000, заедно с Twiggy дискети, които все още имат MacPaint и MacAuthor. Други от дискетите съдържат предварителни версии на операционната система Macintosh.

Гулевич ще продаде също писмо за автентичност от Дан Котки, един от знаковите членове на екипа за Mac в Apple.

Оферираните компютър и клавиатура са автентични и оригинални, датиращи от 1982/83 г. Те са придобити заедно и завършени, не са сглобявани от различни части, пише в описанието. Това е изключително рядка машина в напълно работещо състояние, един от само двата съществуващи екземпляра, известни днес. Твърди се, че Стив Джобс е поръчал прототипите да бъдат разрушени, за да не могат други компании да копират творението на Apple.

Търгът а насрочен за 16 ноември, като се очаква машината да бъде продадена на много по-висока от консервативната цена на Auction Team Breker. По думите на Адам Гулевич, Twiggy Mac може да превиши цената на Apple 1.

Коментар