Продават на търг картина, нарисувана от робот

Роботът София се изяви като съавтор на 31-годишен италиански дигитален художник
(снимка: Hanson Robotics)

Хуманоидният робот София (Sophia), създаден от хонгконгската Hanson Robotics и първият, получил гражданство, отново е в заглавията на световните медии. Скоро картина, нарисувана от София, ще бъде продадена на търг във формата NFT. Всъщност, планирано е да се продадат общо три „произведения” от този вид.

Роботът е съавтор на 31-годишния италиански дигитален художник Андреа Боначето, известен с портрети на известни личности, включително на изпълнителния директор на Tesla Илон Мъск. Като изходен материал Sophia използва елементи от произведенията на Боначето, други картини и собствени рисунки, направени на различни повърхности.

„В моето изкуство ние използваме трансформаторни мрежи и генетични алгоритми, както и други видове дигитално творчество”, разказва София пред Ройтерс. „Моите алгоритми създават уникални модели, които никога досега не са съществували в света. Така че мисля, машините могат да творят”

Дигиталната творба, наречена Sophia Instantiation, е 12-секунден MP4 файл, показващ еволюцията на портрета на Боначето в цифрова картина, придружен от реално изображение, нарисувано от робота-художник на разпечатка на нейния автопортрет.

„Надявам се, че моята работа ще се хареса на хората и в бъдеще ще можем да си сътрудничим с хора в нови и интересни насоки”, казва София. След търга роботът ще разгледа лицето на спечелилия участник и ще добави последния щрих към „фигурата”.

Роботът-художник е представен от Американската галерия IV Gallery. „София има същата свобода като петгодишно момиче, без ограничения какво може да рисува”, казва директорът на галерията Винсент Харисън.

Коментар