AI нарисува картина за близо половин милион долара

Портрет на Едмонд Белами, нарисуван с изкуствен интелект, бе продаден за над 430 хиляди долара

Ще измести ли изкуственият интелект художниците? Картина, нарисувана с помощта на AI, беше продадена за 432 хиляди долара в аукцион, при стартова цена от само 10 000 долара.

Технологичното творение е портрет на Едмонд Белами, а продажбата е реализирана в аукциона Christie’s. Това всъщност е и първата сделка с картина, създадена от изкуствен интелект.

Първоначално се очакваше, че картината ще намери своя нов собственик срещу сума от 7 000 до 10 000 долара, но в крайна сметка портретът е продаден за умопомрачителните 432 000 долара, съобщи Engadget.com.

Произведението „Портрет на Едмонд Белами“ е в състава на серия от 11 платна, генерирани от алгоритмите на изкуствения интелект „Generative Adversarial Networks“ (GAN), който е рожба на парижкия екип Obvious. За обучение на алгоритъма разработчиците са използвали 15 000 портрета, нарисувани в периода от XIV до XX век.

Една част от програмата е анализирала изходните данни , за да създаде собствени образи на тяхна база, а друга част е откривала разлики между произведенията, създадени от хора, и тези, генерирани с изкуствен интелект. Ако втората част от програмата не може да намери разлики, резултата от работата на първата част се счита за достатъчно добър.

Коментари по темата: „AI нарисува картина за близо половин милион долара”

добавете коментар...

  1. ха

    Yo не си прав. Втората ще струва цената на рамката + цената на платното + цената на боите + 10% от получената цена, за да има все пак кой да я направи и достави.

    Но тези цени с времето ще се покачват, защото тези картини няма да са за ценители, а за бизнес приложение. Например AI ще може да нарисува картина, която идеално се вписва в атмосферата на даден хотел (ще отчита обстановка, климат, вид на туристите според етност, националност и др). Така хотелът ще създава фалшива позитивна обстановка за посетителите си… На съвременния етап, обаче, е рано за подобни качествени AI художествени изяви – нещата са в твърде ранен етап все още и ефект може да има само в негативна посока от подобни покупки…

  2. Yo

    Защо ми се струва, че само първата AI картина ще струва толкова, а втората ще струва колкото рамката?

Коментар