Нова P2P е-поща не позволява следене

Бивши служители на специалните служби на САЩ създават електронна поща, която принципно не може да бъде подслушвана. Проектът Dark Mail се движи от две американски компании – Silent Circle и Lavabit с основател Ладар Левисион – и беше обявен на конференция  Inbox Love в Маунтин Вю, Калифорния.

Експертите работят по създаване на уникален отворен протокол за кодиране и архитектура за електронна поща от ново поколение, Email. 3.0, напълно защитена от прихващане на съобщенията.

Новата услуга Dark Mail ще изглежда като всяка друга – с входящи папки, изпратени съобщения и чернови. Разликата е в това, че вместо да съхранява писмата на сървъри, услугата автоматично ще установява директни връзки между потребителите (P2P). Всяко съединение ще бъде кодирано от край до край, вкл. съдържанието на писмото и метаданните (информация за изпращач, получател и т.н).

Ключовете за кодиране на съобщенията ще се унищожават веднага след предаването. В основата на Dark Mail ще стои протокол за обмен на мигновени съобщения SCIMP, който в момента се ползва от приложенията на Silent Circle.

Ако технологията бъде внедрена от всички пощенски доставчици в света, прихващането на съобщенията ще стане практически невъзможно, дори и за NSA (американската Агенция за национална сигурност). И в момента за потребителите са достъпни технологии за кодиране на е-писма като PGP, но те позволяват кодиране само на тялото на писмото, не и на метаданните. Освен това за използването на такива технологии са необходими определени познания.

Приложението Dark Mail ще бъде лесно за усвояване. То ще позволява също изпращане на имейли към акаунти Gmail и Hotmail, като издава предупреждение, че съобщението може да бъде прихванато. По план, първо трябва да излязат приложения Dark Mail за iPhone и Android, а след това – за Windows и Mac.

По думите на генералния директор на Silent Circle – Майк Янки, бивш американски снайперист,  след 3-4 години Dark Mail ще се използва от повечето потребители на интернет в света. Според него обаче, компании като Google и Microsoft едва ли ще се съгласят да поддържат технологията, заради опасения от проблеми с правителствата.

Любопитен факт е, че пощенските услуги на Lavabit бяха използвани от бившия служител на ЦРУ – Едуард Сноудън, който разкри компрометираща информация за дейността американските специални служби. Под натиск от властите, пощенската услуга беше закрита, а Сноудън го грози съд и затвор, ако се завърне в родината си.

Коментари по темата: „Нова P2P е-поща не позволява следене”

добавете коментар...

  1. тошо

    ще се декриптира в реално време …….. да ама не

  2. Минувач

    Не властите закриха Лавабит, а Ладар Левисон прекрати услугата за да не се подчини на искането им да им даде главния SSL-key.

  3. Невярващ

    Няма как да им се вярва.

    До сега историята показва, че разни тайни служби и каквито там групировки има, които слухтят и дебнат тайно, винаги успяват да подмамят и излъжат обществеността и да я шпионират – “за нейно добро”, “за нейна сигурност”, и прочее дрън-дрън за наивници, сами незачитащи собствената си евентуална лична неприкосновеност.
    А се чу и това, че с новите разработки, разшифроването на подобни шифри няма да е кой знае какво и може дори да се осъществява в реално време.
    За момента няма изгледи нещо да се промени в добра посока. Просто очевидно такива сме хората…

  4. mimosh

    Интересно, поща която не може да се следи от NSA създадена от NSA!

Коментар