Триядрените процесори на AMD излизат през февруари

С големи заглавия в пресата AMD съобщи, че нейните триядрени процесори скоро ще излязат на пазара. В тях ще има за всекиго по нещо полезно, обещават от компанията.

В първото си съобщение AMD не уточни дали триядрените процесори с кодовото име "Toliman" ще представляват изцяло нов чип или ще бъдат "орязан" вариант на съществуващото ядро Agena. Оказва се, че отговорът е и двете, коментира dailytech.com. Първият триядрен процесор Toliman е всъщност версия на четириядрения чип Agena с едно изключено ядро. Той идва с пълен Agena пакет, включително 2MB споделена L3 кеш памет.

Toliman, който ще бъде предвестник на продуктовото име AMD Phenom 8000, по програма трябва да излезе в ограничени количества на пазара през февруари 2008 година, а масовото пускане е предвидено за март. Триядрените 65-нанометрови чипове с имена Phenom 8700 2.4GHz и Phenom 8600 2.3GHz ще консумират по 95W.

Към края на 2008 година компанията ще смени почти всичките си предлагани на пазара 65-нанометрови чипове с 45-нанометрови. Първите 45-нм триядрени процесори с кодово име "Heka" ще поддържат памети DDR2 и DDR3. От AMD казват, че Heka ще има две разновидности – една със споделена L3 кеш и една без такава.

Всички 45-нм четириядрени процесори, с изключение на семейството Propus, ще включват споделена L3 кеш (Deneb), и ще проддържат само DDR3. Heka, от своя страна, ще поддържа и DDR2, и DDR3.

За съжаление обаче, отговорите за триядрените процесори повдигат нови такива. Макар и Heka да има свое собствено кодово име, то се оказва, че този чип е комбинация от четириядрените процесори Deneb и Propus. Логичното заключение е, че Heka ще бъдат просто дефектните Deneb и Propus процесори, които ще бъдат пуснати през 2008 година.

AMD разкрива детайли и за друг свой чип – Regor. Той винаги е бил описван от компанията като двуядрена версия на Deneb. Чипът ще направи своя дебют с променлива L3 кеш и с микс от поддръжка за DDR2 и DDR3. Това обаче може да породи въпроса дали Regor няма да се възприеме като версия на Heka с едно изключено ядро, който пък е версия на Deneb/Propus с едно ядро по-малко…

Коментар