Половината подразделения на Sony работят на загуба

От началото годината ценните книжа на Sony поскъпнаха със 74%, но последното тримесечие влоши показателите й

От началото годината ценните книжа на Sony поскъпнаха със 74%, но последното тримесечие влоши показателите й

Пет от общо деветте подразделения на Sony работят на загуба. Японската компания излезе на минус за второто финансово тримесечие, а пазарната й капитализация намаля до 2,2 милиарда долара.

Телевизорите водят Sony към дъното и е време компанията да се откаже от този бизнес, както това вече направи Panasonic, коментира пред Блумбърг главният изпълнителен директор на Fukoku Capital Management – Юки Сакураи.

През второто финансово тримесечие Sony е на загуба от 19,3 млрд. йени (около $196,6 млн.) спрямо печалба от 15,5 млрд. йени за същия период на миналата година.

Акциите на компанията поевтиняха с 11% на борсата в Токио, което е най-големият спад в последните пет години. От началото годината обаче ценните книжа на японския гигант са поскъпнали със 74%. За отчетния 12-месечен период производителят на електроника очаква чиста печалба в размер на 30 млрд. йени (около 305 млн. долара), което е с 40% по-малко от предишната прогноза.

От финансовия отчет на Sony става ясно, че в периода юли-септември приходите от телевизори са нараснали с 19%, но броят на продадените LCD е намалял. Компанията понижи прогнозата си за продажбите през настоящата година от 15 на 14 млн. броя.

Телевизионният пазар достигна насищане, а търсенето на смартфони подрива бизнеса с цифрови фото- и видеокамери, както и с геймърски конзоли, коментира анализаторската компания SMBC Nikko Securities. През 2013 година Sony се надява да продаде 42 млн. смартфона Xperia.

Компанията възлага големи надежди на геймърския бизнес, който й донесе в предходното тримесечие приходи в размер на 155,7 млрд. йени (около 1,6 млрд. долара), бележейки 5-процентен ръст на годишна база.

На 15 ноември излиза новата конзола PlayStation 4, като се очаква да края на годината Sony да продаде 5 милиона броя от нея и да изведе на печалба геймърското си подразделение.

Коментар