Huawei влага $600 млн. в изследване на 5G

Huawei инвестира в развитие на 5G мрежите още от 2009 година

Huawei инвестира в развитие на 5G мрежите още от 2009 г., като в следващите 5 години ще вложи 600 млн. долара

Китайският доставчик на телекомуникационно оборудване и телефони Huawei ще инвестира 600 милиона долара в изследвания, свързани с технологията 5G, до края на 2018 г.

Компанията планира да пусне в експлоатация първите комерсиални 5G мрежи през 2020 г. Те ще поддържат предаване на данни със скорост над 10 гигабита в секунда, което е 100 пъти повече от скоростта на съвременните 4G мрежи.

В обявената сума не влизат инвестициите за разработка на оборудване за 5G, уточнява Ерик Сюи, изпълнителен директор на Huawei. Мрежите 5G с максимална скорост над 10 Gbps ще позволят сваляне на HD видео за секунди и реалистична видео комуникация.

Huawei инвестира в развитие на 5G от 2009 година. На Световния мобилен конгрес в Барселона през 2011 и 2012 година компанията демонстрира прототип на базова станция за 5G с максимална пропускателна способност 50 Gbps.

Предстои да бъдат решени редица проблеми, преди 5G технологията да влезе в експлоатация. Такива са осигуряването на необходимия честотен спектър и справянето с някои технологични задачи, както и разработката на мрежова архитектура, способна да обработва големи обеми данни и да поддържа високи скорости за голям брой потребители, коментира Ерик Сюи.

Към края на десетилетието около 6,5 млрд. души ще ползват мобилни мрежи за предаване на данни, а 100 млрд. устройства от рода на автомобили, битови уреди, медицински и измервателни апарати ще бъдат свързани към мрежата, допълват от Huawei.

Коментар