Американските военни се сдобиха с евтин робот

Военните роботи, призвани да заместят живата сила на бойното поле, вече са достъпни на по-ниски цени.

Американската компания Robotex създаде моторизирана компактна машина със себестойност 50 000 долара, която е шест пъти по-ниска от тази на алтернативните разработки, тествани в Ирак.

Технологията на Robotex позволява бързо и евтино производство на бойни машини, управлявани дистанционно. Новият робот на базираната в Калифорния компания се движи със скорост до 16 км/ч. Машината е в състояние да пробие 25-сантиметрова дупка в стоманена врата от разстояние 400 м, твърдят от производителя.

И в момента САЩ тестват в Ирак различни модели бойни роботи. Все още обаче не е известно кога новата машина ще бъде пусната в действие на фронта.

Robotex е млада компания, създадена през 2005 година в Силициевата долина от основателите на PayPal и учени ветерани от университета Стандфорд. Компанията работи по поръчки на US армията. Бизнесът явно се развива добре, тъй като в момента Robotex търси да наеме системни инженери.

Според някои източници в интернет, Robotex ще доставя на американските военни базов модел на своя продукт за нищожните 30 000 долара.

Коментар