AVG придоби технология за сигурно сърфиране в Интернет

Компанията AVG обяви, че придобива Exploit Prevention Labs – разработчик на технология за сигурно сърфиране LinkScanner, която защитава Интернет потребителите срещу опасни сайтове и файлове, изтегляни и стартирани автоматично, без потребителят реално да осъзнава това.
От двете компании не разкриват финансовите условия на сделката, която се очаква приключи до края на настоящата година, съобщиха от дистрибутора на AVG у нас – Бизнес Софтуер Дистрибутор ЕООД.
“Несигурните линкове и отравянето на легитимни сайтове представляват една от най-големите заплахи за компютърните потребители, откакто са направени първите вируси”, казва Джей Ар Смит, CEO на AVG. “Изследванията и технологията зад фамилията продукти LinkScanner ще ни дадат възможност да предоставим на нашите над 60 милиона потребители достъп до най-пълната защита срещу заплахите в Интернет”, допълни Смит.

Опасността от експлоитите
Експлоитите са пакети програмен код, които позволяват да се изтегли и инсталира софтуер от Интернет, без потребителят да подозира за това. Такъв зловреден софтуер може да съдържа всякакъв малуер като рууткити, програми за открадване на пароли и др.
Кибер-престъпниците създават и разпространяват такива експлоити, за да откраднат дигиталната собственост на потребителя, като данни за банкови сметки, данни за кредитни карти, борсова информация и номера на социални осигуровки или други лични данни. За разлика от традиционните писачи на вируси, които пишат опасен код заради тръпката и хвалбата, кибер-престъпниците го правят, за да печелят.
Интернет потребителите се заразяват чрез експлоитите, когато просто посетят някоя „отровена“ страница, включително такава на легитимен и почтен сайт, който е бил хакнат от кибер-престъпници. Експолите са тихи – потребителите често нямат представа, че компютъра им е бил заразен. Потребителят забелязва, че нещо се е случило, когато в банковите му сметки се вижда мистериозна активност.
Тези заплахи са наречени експлоити (от експлоатирам), защото използват уязвимости в софтуерни продукти – най-често в операционни системи и браузъри, но все повече действат и чрез медийни приложения като QuickTime и инструменти като WinZip. Месечните осъвременявания на сигурността от Microsoft, наречени „вторник на кръпките“ вече често са последвани от „сряда на експлоитите“, подчертаваща нуждата от гъвкавост при разработчиците на приложения за сигурност, за да защитят ефективно потребителите.

Придобиването ще даде на AVG конкурентно предимство в сигурното сърфиране спрямо решенията, фокусирани върху методи на основата на бази данни и несъвместими с динамичната и бързо променяща се природа на тези заплахи. Опитът на Exploit Prevention Labs е показал, че анализът в реално време е методът, на който може да се разчита най-много срещу бързо растящия брой Уеб 2.0 атаки на кибер-престъпниците, посочиха от компанията.

“Web експлоитите са динамичен проблем, който изисква решение, работещо в реално време”, коментира Роджър Томпсън, съосновател и CTO на Exploit Prevention Labs. “В днешния Уеб 2.0 свят на създавано от потребителите съдържание и линкове, разполагани навсякъде, една уеб страница може да е сигурна за една минута и да е опасна през следващата. Технологията LinkScanner предоставя постоянна защита в реално време тогава, когато потребителят се нуждае от нея най-много, т.е. когато кликва на линка”, уточнява Томсън.
Нуждата от решение за защита в реално време и бърз отговор на заплахите бяха ясно демонстрирани през последните няколко седмици, когато страниците на Алиша Кийс и други музиканти в MySpace, заедно с банери и реклами на големи спортни информационни сайтове генерираха опасно съдържание за посетителите си.
Междувременно AVG съобщи, че вече е четвъртият в света доставчик на решения за антивирусна защита, измерено по брой на потребителите, които използват неговите продукти. Като една от причините за растежа на компанията се посочва объркването на Интернет потребителите относно така наречените “големи три” антивирусни продукта, които те започнаха да считат за раздути, бавни и изяждащи ресурсите, на фона на оптимизираните решения на AVG.
Краткосрочните планове за интегриране на продуктите на Exploit Prevention Labs включват добавяне на технологията LinkScanner към AVG Anti-Virus Free и предлагане на онлайн LinkScanner – безплатна услуга за сканиране на адреси при поискване от клиента, директно от сайта на AVG. Компанията ще започне да поддържа LinkScanner Pro и като отделен комерсиален продукт.

Коментар