Microsoft заведе над 50 дела срещу пирати

Десетки съдебни искове предприе Microsoft във връзка с незаконно копиране на нейни продукти. Софтуерният гигант ще преследва по съдебен път частни лица и компании, използващи нелегални копия на Windows, Office и други програми.
Общо 53 иска е внесла корпорацията срещу нарушители от различни страни. Действията на Microsoft са в рамките на мащабна програма за борба с незаконното копиране на програмни продукти.
Над една трета от исковете се отнасят за копия на майкрософтски софтуер, произведени в китайско предприятие, което се определя като световно огнище на пиратството. Фабриката за нелегално производство на софтуер е разкрита в резултат на съвместните усилия на Microsoft, ФБР и китайските власти.
Microsoft оценява на $40 милиарда годишно загубите от пиратството на нейни продукти, по информация от DarkReading.com. Исковете на най-големия софтуерен производител са срещу компании от САЩ, Канада, Италия, Великобритания и др.
Според Microsoft, повечето потребители на пиратски софтуер, закупен през интернет, не подозират за измамата. За да се справи с това явление, корпорацията започна партньорство с онлайн аукциона eBay, което цели да  просвети потребителите за рисковете, свързани с използване на нелегални програмни продукти.

Коментар