Сървърите консумират всяка година с 16% повече

 
Световното потребление на електроенергия за захранване на компютърните сървъри, охладителните системи и свързаната с тях инфраструктура се е удвоило за периода 2000-2005 година, като САЩ са погълнали 40% от него. Ако тази тенденция продължи, то до 2010 година Щатите ще останат основният консуматор на енергия за сървъри, се казва в ново проучване с участието на учени от университета Станфорд.

Азиатско-Тихоокеанският регион, с изключение на Япония, ще увеличи сървърното си потребление на енергия на 16% от световната употреба през 2010 година – от 10% през 2000 и 13% днес. В същото време потреблението на САЩ ще се понижи на 33% от глобалното, се казва в доклада, изготвен по поръчка на AMD.

Причината за ръста на консумацията

в Азиатско-тихоокеанския регион е, че страни като Китай, Индия, Индонезия, но не и Япония, се развиват много бързо и увеличават своя глад за електричество, необходимо за захранване и охлаждане на компютри. Новият доклад е продължение на по-ранно проучване през тази година, което също оценява, че световното потребление на енергия от сървъри и свързаните с тях системи се е удвоило между 2000 и 2005, но не показва как се консумира тази енергия извън САЩ.

Общо, електричеството за захранване на сървъри и свързаната с тях инфраструктура в глобален план е достигнало 123 kWh през 2005 година, което се равнява на 14 типични ядрени електрически централи. Специалистите оценяват, че до 2010 година консумираната енергия в световен мащаб, с изключение на Япония, ще се равнява на още десет електроцентрали.

Япония е била анализирана отделно

от другите държави в Азиатско-Тихоокеанския регион, тъй като тя се смята за вече "развила" се. Страната на изгряващото слънце е консумирала около 12% от глобалното потребление между 2000 и 2005 година, като нейното потребление нараства с около 17% годишно.

Средният ръст в световен мащаб, вкл. САЩ, е 16% годишно. За Азиатско-Тихоокеанския регион, без Япония, средният ръст на сървърното потребление на електроенергия е от около 23%.

През 2005 сървърите в САЩ са консумирали 1.2% от електричеството, използвано в страната, което се равнява на консумацията от телевизорите. Прибавяйки и допълнителния хардуер, то общата консумация на центровете за данни в Щатите нараства на около 1.5%.

Ако тенденцията продължи,

то между 2005 и 2010 година потреблението на енергия от сървърите, оборудването за охлаждане и свързаната с тях инфраструктура в световен мащаб ще се увеличи с около 76%. Този растеж обаче може да бъде намален с около 20%, ако бъдат разгърнати някои процеси и технологии за енергийна-ефикасност, вкл. софтуер за виртуализация, по-добро управление на горещите и студените места в центровете за данни, както и ако бъдат направени промени в корпоративните политики, вкл. бюджетирането.

Много от промените не са свързани с технологиите, а със законите и хората. Това включва обединяване на бюджетите за ИТ и разходите по поддръжка за центровете за данни, което би накарало ИТ мениджърите да станат по-чувствителни към внедряването на технологии и процеси за спестяване на енергия.

Коментар