Нестле ще създаде работа за 20 000 младежи в Европа

Частният сектор може да да допринесе за справяне с проблема с младежката безработица, заяви Андрула Василиу

Частният сектор може да да допринесе за справяне с проблема с младежката безработица, заяви Андрула Василиу

Нестле планира в следващите три години да създаде 20 000 работни места за млади хора в цяла Европа. Инициативата „Nestle needs YOUth” ще предложи работа на 10 000 младежи под 30-годишна възраст и ще създаде 10 000 стажантски позиции до 2016 г.

„Днес един от всеки четирима млади хора в Европа е безработен. Помислете си за въздействието върху нашето общество, ако тези млади хора бъдат оставени без доходи, без бъдеще, без надежда”, заяви Лоран Фрекс, изпълнителен вицепрезидент на Нестле и директор на компанията за Европа, при откриване на инициативата в Атина.

Столицата на Гърция бе избрана неслучайно за старт на „Nestle needs YOUth” – над половината младежи в страната на възраст под 25 години са без работа. Комисарят на Европейския съюз по въпросите на образованието Андрула Василиу заяви, че подобна инициативата е пример за това как частният сектор може да допринесе за възстановяването на Европа.

Eдин от всеки четирима млади хора в Европа е безработен

Eдин от всеки четирима млади хора в Европа е безработен

„20 000 младежи ще имат възможност да се реализират на пазара на труда, което показва, че частният сектор може да направи нещата различни и да допринесе за справяне с проблема с младежката безработица. Ние очакваме, че подобни дейности ще бъдат първата крачка в организиране на инициативи и от други организации”, заяви Василиу.

Всички екипи на Нестле в Европа ще се включват в инициативата. Компанията ще наеме 3000 младежи във Франция, 2420 в Германия, 1250 в Испания и 1080 в Италия в рамките на три години, в т.ч. преки назначения и стажове. Ще има и малък брой позиции, специално предназначени да предложат на младежи от Южна Европа опит, работейки за Нестле в чужбина – в Швейцария, Франция, Германия, Австрия, Скандинавските страни и Обединеното кралство.

Участието на България в инициативата на Нестле ще бъдат представени на пресконференция във вторник, 19 ноември. На събитието ще бъдат обсъдени и програмите на Европейската комисия и мерките на българското правителство за насърчаване на заетостта в страната.

Коментар