Microsoft пуска по-рано софтуер за виртуализация

В края на миналата седмица Microsoft изненадващо обяви по-ранно пускане на общодостъпна бета версия на своята сървърна виртуализационна технология Hyper_V. От днес клиенти и партньори на компанията могат да изтеглят Windows Server 2008 RC1 Enterprise с бета версията на Hyper-V, за да тестват приложенията.
Първоначално се очакваше бета версията да бъде готова в началото на 2008 година, заедно с пускането на Windows Server 2008. Предоставянето на Hyper-V по-рано от очакваното ще даде възможност на Microsoft да получи обратна връзка, докато довършва финалната версия, посочват от компанията.
Windows Server 2008 заедно с Hyper-V се явява решение за гъвкаво лицензиране за виртуализация, което може да намали разходите на потребителите чрез обединяване на сървъри и оптимизиране на инфраструктурата. Сред новите възможности в бета версията са Quick Migration, Server Core  и интеграция на Server Manager.
Microsoft работи и над следващата версия на System Center Virtual Machine Manager – приложение за интегрирано управление, чрез което потребителите ще могат да настройват по-бързо нови виртуални машини и да управляват централно инфраструктурата.

Коментар