Android настъпва в корпоративния сегмент

Едно мобилно устройство се счита за готово за използване в корпоративна среда, ако неговата операционна система включва вградена поддръжка на функции за сигурност

Едно мобилно устройство се счита за готово за използване в корпоративна среда, ако неговата операционна система включва вградена поддръжка на функции за сигурност

Смартфоните под управление на операционна система Android постепенно навлизат в корпоративния сегмент. Към 2013 година приходите от продажби на Android смартфони за бизнес потребители ще достигнат $54 млрд., а към края на 2018 г. този показател ще нарасне до $92 млрд.

В продължение на няколко години Android уверено увеличаваше дела си на потребителския пазар, но някои недостатъци, свързани със сигурността, й пречеха в корпоративния сегмент. Доскоро много служители на корпорациите ползваха на работното си място Android устройства, но нямаха възможност за достъп до фирмените приложения , респ. за пълноценното им използване.

Разработчиците обаче не искат да изпуснат този голям и перспективен от гледна точка на печалбите сегмент и започнаха активно да работят върху подобряване на сигурността на Android смартфоните.

Едно мобилно устройство се счита за готово за използване в корпоративна среда, ако неговата операционна система включва вградена поддръжка на функции за сигурност от рода на кодиране на данните и VPN връзки чрез API (приложен програмен интерфейс), която позволява реализация на тези функции в продуктите на компании като Citrix и AirWatch. Пример за подобно решение е Samsung KNOX, което се явява надстройка на Android.

Освен Samsung и други производители на смартфони внедряват корпоративни функции в своите Android устройства. В частност, LG предлага решението GATE. Анализаторите очакват тази тенденция да се задълбочи и да обхване още доставчици на Android смартфони.

Коментар