Анализатори: Nokia се продаде изгодно на Microsoft

Акционерите на Nokia изглежда са доволни от сделката с Microsoft

Акционерите на Nokia изглежда са доволни от сделката с Microsoft

Почти единодушно акционерите на Nokia одобриха продажбата на подразделението за мобилни устройства Devices & Services на Microsoft. Окончателното финализиране на сделката е в ръцете на регулаторните органи.

Microsoft придоби телефонния бизнес на Nokia за 5,44 млрд. евро, от които 1,65 млрд. евро за лицензиране на патентни. Очаква се всички формалности по сделката да бъдат уредени през първото тримесечие на 2014 г., след одобрение от регулаторните органи в различни страни.

Според анализатори от Natixis и Sanford Bernstein, сделката е изгодна за Nokia, тъй като подразделението й за телефони е губещо. Компанията стана твърде малък играч на пазара за смартфони и възможността за възстановяване на позициите й е минимална, отбелязват наблюдателите. За да бъде печеливш, един производител на смартфони трябва да има пазарен дял минимум 10%, а делът на Nokia е наполовина по-малък.

След финализиране на сделката, Microsoft ще получи разработчиците на Nokia и нейните производствени мощности в различни страни, както и подразделенията за продажби и техническа поддръжка и допълнителен персонал от 32 хиляди души, вкл. 4700 във Финландия.

Microsoft ще може да ползва търговските марки за смартфони Lumia и Asha. Тяхната съдба към момента е неизвестна – възможно е Microsoft да въведе бранда Surface Phone, в унисон с таблетите Surface. По-рано CEO-то на Microsoft Стив Балмър заяви, че не харесва дълги имена като Nokia Lumia Windows Phone 1020.

Избавяйки се от телефонния си бизнес, Nokia ще запази дeйността на останалите си подразделения, заети с производство на телекомуникационно оборудване, картографски услуги, изследвания и разработки.

Коментари по темата: „Анализатори: Nokia се продаде изгодно на Microsoft”

добавете коментар...

  1. Стив

    А колко от вас харесват Стив Балмър и неговото прекалено кратко име ? 🙂 А Surface ми звучи прекалено безлично. Майкрософт дозавлякоха Нокиа до дъното на класациите. Да не стане така, че Н ще си го върнат на М. За две години специалистите от Редмънд не разбраха какво искат хората, но са абсолютно “наясно”, че това е новото им виждане за уиндоус.

Коментар