ИТ бюджетът на големите компании отива за поддръжка

Малките и средни фирми са особено ефективни и изобретателни в технологичните разходи. Освен че увеличават с по-бързи темпове своя ИТ бюджет, в сравнение с големите и тромави компании, те използват по-малка част от него за поддръжка, установява ново проучване на Bathwick Group.

Малките фирми е по-вероятно да влагат средства в поддържащо иновативно използване на ИТ. Според изследването, цели 78% от ИТ бюджетите на големите компании се изпаряват в разходи за поддръжка. При МСП (малките и средни предприятия) този процент е 56%.

Проучването показва също, че 40% от големите бизнес единици вече започват да намаляват своите бюджети за информационни технологии, докато МСП ги увеличават. Средните компании на пазара са увеличили с 3.4% своя ИТ бюджет, а МСП – с около 1.6%.

При всички бизнеси се забелязва средно увеличение при така нареченото

"ефективно харчене"

т.е. фирмите харчат своите пари, според това какво искат да постигнат – подобряване на информационните си системи, разработване на иновативни начини за използване на ИТ или намаляване на оперативните разходи.

По-голямата част от МСП са склонни да инвестират повече в иновативна поддръжка на ИТ, независимо от лимитирания си бюджет. От Bathwick Group казват, че относително консервативната употреба на ИТ от страна на големите компании може да е следствие от структурата на тези бинес единици, където висшите ръководни кадри много по-рядко свикват брифинги, на които да обсъждат бизнес имплементациите на ИТ разработки.

Напълно обратна е ситуацията при МСП, където близостта между взимането на решения за ИТ инвестиции и бизнес инвестиции води до окуражаване и развиване на една

култура на технологични иновации

Когато става дума за намаляване на бремето на основните ИТ разходи, по-малките компании се отнасят най-скептично към решение на проблема чрез аутсорсинг и офшоринг стратегии. МСП могат да постигнат най-ефективно намаляване на разходите си чрез по-добро групиране между ИТ и бизнес решения.

Доста по-различна е ситуацията при големите компании, които дават висока оценка на аутсорсинга. Bathwick Group заключава, че аутсорсингът все още е концентриран в големите компании на пазара. Проучването разкрива също, че голяма част от компаниите от всички размери планират намаляване на бюджетите за ИТ обучения.

Коментар