Кодиране ще сложи край на интернет цензурата

Цензурата в интернет от страна на правителствените служби ще изчезне в рамките на десетилетие, благодарение на усъвършенствано кодиране на трафика, смята Ерик Шмид, председател на борда на директорите на Google.

„Можем да приключим с правителствената цензура за едно десетилетие. Решението е да се криптира всичко”, заяви Шмид, цитиран от Блумбърг.

Няколко компании вече обявиха планове да подобрят сигурността на комуникациите чрез ъпгрейд на криптирането до по-високо ниво. Сред тях са интернет гигантите Google, Facebook и Yahoo – всичките замесени в скандала със следенето на потребителите от страна на Агенцията за национална сигурност (NSA).

Ерик Шмид призна, че Google е повишила сигурността на своите системи в резултат на скандала около NSA. Резонно е да се очаква, че индустрията като цяло ще продължи да подобрява сигурността на системите си, посочва той.

В момента Google работи по технология, която ще позволи на крайните потребители да защитят комуникациите си от хакерски атаки. „Първо се опитваха да ви спрат, след това да проникнат [в комуникациите ви], но накрая ще спечелите. Силата се измества”, оптимист е Ерик Шмид.

Коментари по темата: „Кодиране ще сложи край на интернет цензурата”

добавете коментар...

  1. :о)

    както е казал човека отдолу :

    Who will monitor the people who monitor the peoples 🙂

  2. (:

    Въпросът е кой контролира алгоритмите и генерирането на ключове.

    Преди време в Linux се оказа, че има бъг, заради който системата генерира не повече от 30,000 ключа. Прие се за случаен бъг.

    Миналата година се оказа, че в конфигурацията на sshd някой е успял да набута няколко ключа за root потребителя. По този начин си е осигурявал пълен достъп до системите.

    След това се оказа, че NSA и други служби работят да вкарват слабости в криптографските системи, за да могат по-лесно да пробиват.

    Поотделно всако от тези събития не говори много, но така заедно подсказват, че само използването на криптография, не решава никакви проблеми.

Коментар