Microsoft ще намали броя на операционните си системи

В бъдеще Microsoft ще поддържа само две операционни системи на пазара, намекна Джули Ларсон-Грийн

В бъдеще Microsoft ще поддържа само две операционни системи на пазара, намекна Джули Ларсон-Грийн

Microsoft планира да намали броя на операционните си системи само до две, съобщи Джули Ларсон-Грийн, вицепрезидент на подразделението „Devices and Studios”, по време на форума „UBS Global Technology Summit”.  

В момента Microsoft предлага три ОС на пазара, всяка от които е преднзначена за различни категории устройства. Windows 8.1 се използва на десктоп компютри и лаптопи с процесори x86 и x64, Windows RT 8.1 поддържа само ARM устройства като таблета Surface RT, а Windows Phone 8 управлява смартфони.

Последните информации от Редмънт подсказват, че Microsoft ще обедини не само магазините си за приложения, но и самите операционни системи, като това ще стане още със следващата версия на Windows, очаквана в края на 2014 или началото на 2015 г. Предполага се, че това ще бъде версия Windows 9.

Идеята на Microsoft е да поддържа само две операционни системи на пазара, става ясно от изявлението на Джули Ларсон-Грийн, но засега няма по-подробна официална информация.

По думите на вицепрезидента, Microsoft ще се фокусира върху сигурността и енергийната ефективност на мобилната си платформа, както и върху нейната гъвкавост. Не е сигурно дали Microsoft ще пенсионира напълно Windows RT или ще я обедини с мобилната платформа.

Наскоро Microsoft обедини акаунтите на разработчиците за Windows Store и Windows Phone Store, което подсказва ясно намеренията на компанията да редуцира броя на поддържаните платформи.

Коментар