България се присъедини към EUMETSAT

България бе приета за пълноправен член на EUMETSAT на заседанието на съвета на организацията в Дармщад, Германия

България бе приета за пълноправен член на EUMETSAT на заседанието на съвета на организацията в Дармщад, Германия

България стана пълноправен член на Европейската организация за разработване на метеорологични спътници (EUMETSAT). Споразумението бе подписано в Дармщад, Германия, от министъра на образованието и науката проф. Анелия Клисарова.

Пълноправното ни членство в EUMETSAT осигурява на България пълен достъп до сателитна информация с високо качество, а Национален институт по метеорология и хидрология ще бъде интегриран към европейските метеорологични проучвания и оперативна дейност, заяви проф. Клисарова.

EUMETSAT е лидер в метеорологията и изследванията на климата, като осигурява точна прогноза за времето 365 дни в годината. От 10 години българските учени доц. Георги Корчев и проф. Христо Георгиев, наши представители в EUMETSAT, работят за пълноправното членство на страната ни в една от най-престижните международни организации.

Присъединяването на България към EUMETSAT е особено важно в период, когато организацията трябва да инвестира в обновяване на полярната орбитална сателитна система, посочи Ален Ратие, генерален директор на EUMETSAT. В продължение на 9 години страната ни имаше статут на асоцииран член на EUMETSAT. Предстои договорът за пълноправно членство да бъде ратифициран от Народното събрание.

Космическата флотилия на EUMETSAT се състои от 6 спътника. Два покриват полюсите, един е с траектория над Индийския океан, а три са т.нар. стационарни спътници. Те са от второ поколение и се използват за наблюдения на Европа, като покриват част от Африка и Южна Америка. Те са позиционирани над екватора и се въртят със скоростта на въртенето на Земята около оста й.

Европа е лидер в сателитните метеопрогнози. През 2015 г. тя ще изведе в орбита Метеосат 11 – геостационарен спътник от второ поколение. През 2017 г. в околоземна орбита ще излети геостационарен спътник  от трето поколение. Вместо 12 той ще има 16 канала и ще предава  информация на всеки 5 минути. На него ще бъдат монтирани и  допълнителни прибори за изучаване на състава на атмосферата.

Коментар