Ще задължават ISP-тата да блокират пиратски сайтове

На интернет доставчиците ще се налагат съдебни забрани, когато техни клиенти ползват сайтове, нарушаващи авторски права

На интернет доставчиците ще се налагат съдебни забрани, когато техни клиенти ползват сайтове, нарушаващи авторски права

Интернет доставчикът може да бъде задължен да блокира достъпа на клиентите си до уебсайт, който нарушава авторски права, гласи заключение на генералния адвокат Педро Круз Вилалон към Европейския съд в Люксембург.

Заключението е по повод запитване от страна на Австрийския върховен съд дали и интернет доставчикът, който осигурява достъп до интернет на потребителите на нарушаващия правата уебсайт, може да се смята за посредник, чиито услуги се използват от трето лице (от оператора на нарушаващия правата уебсайт) за нарушаване на авторските права, така че и спрямо този доставчик да може да се налагат съдебни забрани.

Австрийският съд разглежда като трета инстанция спора между големия австрийски интернет доставчик UPC Telekabel Wien, от една страна, и Constantin Film Verleih и Wega Filmproduktionsgesellschaft, от друга. Произнасяйки се по молбата на Constantin Film и Wega предходните съдебни инстанции забраняват на UPC да осигурява достъп на клиентите си до уебсайта kino.to.

Въпросният уебсайт е давал възможност на потребителите да гледат чрез стрийминг или да изтеглят филми, правата върху които са притежание в частност на Constantin Film и на Wega, без последните да са давали съгласие за това.

Самият UPC няма правни отношения с операторите на уебсайта и не им предоставя нито достъп до интернет, нито място за съхраняване на данни. Съгласно констатациите на Австрийския върховен съд обаче, със сигурност може да се приеме, че някои от клиентите на UPC са използвали съдържание от уебсайта kino.to.

Интернет доставчикът на потребителите на нарушаващия авторското право уебсайт трябва да се смята за посредник, чиито услуги се използват от трето лице, а именно от оператора на уебсайта, за нарушаване на авторското право, поради което и на този доставчик могат да се налагат съдебни забрани. Според генералния адвокат, това следва от текста, контекста и целите на съответните разпоредби от правото на Съюза.

В съдебното решение, с което се налага такова задължение, трябва да се посочват конкретни мерки за блокиране и да се осигурява справедливо равновесие между противоположните интереси, защитени като основни права. В случая при претеглянето на основните права трябва да се има предвид, че най-вероятно в бъдеще пред националните съдилища ще се водят многобройни подобни дела срещу всеки интернет доставчик. Затова генералният адвокат посочва, че носителят на авторските права трябва, доколкото това е възможно, да предяви правата си непосредствено пред операторите на уебсайта с незаконното съдържание или пред интернет доставчика.

Вече е прието за установено, че могат да се издават забрани на интернет доставчиците с цел преустановяване на вече извършените нарушения и предотвратяване на нови нарушения. На практика обаче операторите на нарушаващите правата уебсайтове и интернет доставчиците, които им осигуряват достъп до интернет, често са установени извън Европа и крият самоличността си, поради което не могат да бъдат преследвани.

Коментар