Хакнаха Wi-Fi мрежата на Европарламента

Хакери успяха да прихванат комуникациите през публичната Wi-Fi мрежа на Европейския парламент

Хакери успяха да прихванат комуникациите през публичната Wi-Fi мрежа на Европейския парламент

Публичната Wi-Fi мрежа на Европейския парламент е била подложена на успешна кибер атака, става ясно от съобщение на epfsug.eu с дата 25 ноември.

Хакерите са прихванати комуникациите между EP-EXT Network и смартфоните на част от депутатите – това е т.нар. „man-in-the-middle” атака. Твърди се също така, че са компрометирани имейл акаунтите на някои депутати.

В отговор, администраторите са изключили мрежата, а засегнатите потребители са приканени да сменят паролите на пощенските си акаунти.

Депутатите са инструктирани да се свържат със службата ITEC Service Desk, за да им бъдат инсталирани цифрови сертификати на всички устройства, от които влизат в ИТ системите на парламента, вкл. електронната поща. Сертификатите гарантират сигурна комуникация през частна Wi-Fi мрежа, докато тече разследването на инцидента.

Междувременно, депутатите са посъветвани да сменят паролите си за достъп до ИТ системите на парламента възможно най-скоро, да не приемат комуникации от публичната Wi-Fi мрежа и да не се свързват през незащитени безжични мрежи в хотели, летища и жп гари.

От отдела по сигурност препоръчват на евродепутатите да не споделят своите лични потребителски ID-та и пароли с други лица. Ще бъдат предприети също допълнителни мерки за гарантиране на сигурността на комуникациите, но не се уточнява какви точно.

По-рано тази година законодателите на Европейския съюз решиха да увеличат наказанията за лица, които проникват незаконно в информационни системи. Хакерите вече ги грози затвор до две години при опит да откраднат данни и до 5 години, ако атакуват компютърните мрежи на инфраструктурата.

Коментар