Социални мрежи стават обект на хакерите

Тенденцията към увеличаване на зловредните кодове ще продължи и през следващата година. На засилени кибер атаки ще бъдат подложени и по-непопулярни досега за хакерите платформи като Mac и VoIP услугите, прогнозира компанията за сигурност PandaLabs.
Устройства от рода на iPhone и очаквания Gphone също ще бъдат обект на засилен интерес от страна на разработчиците на зловреден код. Наред с това значително ще се увеличи броят на троянците, насочени към социални мрежи и онлайн игри.
Като цяло, целите на хакерите ще останат същите, а именно опити за кражба на конфиденциална информация с цел извършване на финансови измами.
Ще се появяват все повече средства за експлоатиране на уязвимости в сървърните операционни системи и в приложенията. Това ще бъде и основният начин за разпространение на зловредния код. Потребителите пък ще бъдат подвеждани по най-различни начини да кликнат на опасни линкове или да отворят заразени файлове – от използване на поздравителни картички до фалшиви обновления на Windows.
PandaLabs отчита сливане на няколко заплахи в хибридни зловредни програми. Тази тенденция ще продължи и през 2008 година. Дистанционното управление на вредоносния код също се усъвършенства, като за целта се използва не само IRC, но вече и пиърингови мрежи и http.

Коментар