Технологии променят живота на хората в пет аспекта

Иновационни технологии в пет направления имат потенциала да променят живота на хората в следващите пет години, според годишния доклад Next Five in Five на корпорацията IBM. Анализът е направен на базата на текущите пазарни и социални тенденции, както и на разработките в изследователските лаборатории на IBM.
Използването на екологични продукти
е първата тенденция, за която говори Синият гигант. Според експертите на компанията, всеки човек ще може лично да подобри екологичната обстановка на планетата и да спести пари, като използва продукти, които нанасят минимална вреда на природата. Технологиите за тази цел са предаването на данни по електрическите мрежи, управление на битови уреди през интернет браузър или мобилен телефон и получаване на отчети за разхода на електроенергия. Слънчевите батерии също ще намират все по-голямо приложение.
Промяна в управлението на автомобилния транспорт,
визират също експертите на IBM. Колите ще обменят информация една с друга, а вградените датчици ще повишават сигурността. Специални системи ще превключват автоматично светофари и ще пренасочват автомобилите по алтернативни маршрути, за да се избегнат задръстванията.
Пълна информация за хранителните продукти
ще могат да получават хората след най-много пет години. Иновационни технологии и радиоетикети ще дават сведения за това къде и на каква почва е произведен даден продукт, какви подобрения са извършвани, при какви условия е транспортирана храната и др.
Клетъчните телефони ще се превърнат в универсални персонални помощници,
твърди докладът на IBM. С помощта на мобилните телефони хората ще могат да плащат в магазина или за транспорт, да получават съвети при избор на продукт или изчерпателна информация за неговите характеристики, като за целта ще бъде необходимо само да го снимат с вградената камера. При посещение в непознат град, телефонът ще указва маршрута и ще дава информация за местните обекти от рода на ресторанти, развлекателни центрове и др.
Кардинално ще се променят начините за диагностика на организма,
предполагат специалистите на IBM. Медиците ще могат да получават възможно най-подробна информация за работата на вътрешните органи и за жизнените показатели на човека. Технологии за триизмерно компютърно моделиране ще позволят бърз анализ на получаваните данни и медицински записи.

по темата: „Технологии променят живота на хората в пет аспекта”

добавете коментар...

  1. Avatar

    Идеята за контрола над трафика отдавна съществува и дори са реализирани работещи експерименти. За целта обаче трябва целия автопарк да се подмени/обнови, за което са нужни повече от 5г.

  2. Cthulhu

    Дано!

Коментар