Toshiba е близо до покупка на фалиращата OCZ

Toshiba е на път да погълне производителя на SSD устройства OCZ

Toshiba е на път да погълне производителя на SSD устройства OCZ

Японският гигант Toshiba възнамерява да купи производителя на SSD дискове OCZ Technology Group, който се готви да обяви фалит. Двете компании все още не са постигнали окончателно споразумение и е възможно да се намеси и друг евентуален купувач.

Всички условия по бъдещата сделка обаче са уточнени, съобщи OCZ – остава единствено сключването на договора. Това може да стане, след като съдът одобри фалита на OCZ. Купувачът ще бъде задължен да запази бизнеса на компанията и да се погрижи за нейните работници.

Банковите сметки на OCZ в момента са под контрол на кредитора Hercules Technology Growth Capital. Очаква се съвсем скоро компанията да подаде заявление за фалит, съобщи Уол Стрийт Джърнъл.

От дълго време OCZ изпитва недостиг на флаш чипове за своите SSD устройства. В резултат на това компанията не може да изпълни поръчките на клиентите си. Така например, за първото финансово тримесечие, приключило на 31 май 2013 г., OCZ не можа да достави поръчана продукция на стойност 23 млн. долара.

В края на миналата година OCZ обяви съкращение на 28% от персонала си, както и на част от продуктовите линии. Предприетите мерки за намаляване на разходите обаче не успокоиха инвеститорите.

През второто финансово тримесечие на 2014 г. (периода юни-август 2013) приходите на OCZ намаляха до 33,5 млн. долара, спрямо 55,3 млн. долара за предходния отчетен период и 88,6 млн. долара година по-рано. Компанията регистрира загуба в размер на 26,05 млн. долара, или 38 цента на акция – двойно по-голяма спрямо предходното тримесечие.

От средата на 2011 г. досега акциите на OCZ поевтиняха с 85%, а анализаторите често говореха, че компанията трябва да продаде бизнеса си. За купувачи се спрягаха Western Digital, Seagate, Micron Technology и LSI Corp., но най-близо до поглъщане на OCZ е Toshiba, която е един от водещите производители на NAND флаш чипове.

Коментари по темата: „Toshiba е близо до покупка на фалиращата OCZ”

добавете коментар...

  1. Полубългарин

    поправете датата за приключилото тримесечие, че 32 май ?

Коментар