Чип колкото иглена глава побра Стария завет

Учени от израелския институт по технологии Technion направиха нанотехнологичен пробив, копирайки целия Стар завет върху силициев чип, който е по-малък от главата на топлийка, т.е. по-малък от една хилядна от инча.
Идеята за преписване на Тората върху толкова малка повърхност хрумнала на професора по физика Ури Сиван, който оглавява и нанотехнологичния институт „Ръсел Бери” на университета. Текстът бил написан чрез използване на генератор на фокусиран йонен лъч (FIB), който изстрелва малки частици, наречени галиеви йони, върху златна повърхност, покривайки долния пласт от силиций.
Процесът може да бъде оприличен на копаене на дупка в земята с използване на водна струя. Йонният лъч гравира пласта от злато, правейки по този начин видим долния пласт силиций.
„Писането” на пълния текст е отнело реално около 90 минути. Създаването на компютърната програма, която е управлявала FIB, обаче е отнело над три месеца, съобщи www.ats.org.
Според професор Сиван, проектът за нано-библия показва на какво смаляване са способни днешните технологии. Това проучване би могло да доведе до създаване на още по-малки и по-напреднали миниатюрни структури и образи, които да послужат за съхранение на информация в много малки пространства, както и за използване на ДНК молекули за съхранение.
Учените обещават да снимат нано-библията, да я увеличат 10 000 пъти и да я окачат в рамка във факултета по Физика на Technion. Този размер ще позволи целият Стар завет да се чете с невъоръжено око. Всяка буква ще бъде висока 3 милиметра. Оргиналната нано-библия ще бъде поставена до увеличената снимка.
Израелският институт по технологии на университета Technion е водещото научно и технологично висше учебно заведение. В него са учили и преподавали много Нобелови лауреати в различни области на науката.

Коментар