Плеърите HD DVD и Blu-ray ще поевтиняват бързо

 
Цените на Blu-ray и HD DVD плеърите ще се понижат значително в началото на следващата година, твърди ново проучване на Understanding & Solutions. В момента потребителите могат да си купят HD DVD плеъри за по-малко от $200, а цените на Blu-ray паднаха под $300.

Това е само началото, смятат анализаторите. Поевтиняването се дължи на икономиите от хардуерните компоненти. В началото на 2008 година разходите за обикновен плеър с висока резолюция ще паднат под $150, вкл. и за двата формата.

Промените ще се отразят почти веднага на пазара, като на потребителите ще бъде предоставен избор от евтини плеъри. Компаниите за потребителска електроника ще генерират добри печалби от маржовете на своите продукти от нисък клас. Understanding & Solutions предвижда, че ако и двата формата продължат да се продават, то през 2011 година крайната цена на HD DVD и Blu-ray плеърите ще падне под $100.

Решаваща във войната между форматите с висока резолюция

ще се окаже силната подкрепа, която те получават от големите филмови студия и компании за потребителска електроника. В момента Blu-ray се радва на много силна поддръжка от страна на холивудските студия и генерира значително по-голяма част от печалбите и продажбите на дискове с висока резолюция.

Засега опитът на Paramount да подкрепи HD DVD, за да промени ситуацията на пазара, претърпява провал, въпреки ключовите заглавия “Трансформърс” и “Шрек 3”. Още повече, Blu-ray има дял от над 70% от HD продажбите на филми в САЩ, където е най-големият пазар в света.

С нарастване на търсенето и на производствените обеми,

разходите за пускане на филми едновременно и в двата формата ще се увеличат, посочват анализаторите. През следващата година много от тези неясноти на пазара за дискове с висока резолюция ще се изяснят, смятат от Understanding & Solutions.

Потребителите обаче продължават да са объркани. Изключително важно е те да получат разбираемо послание чрез силната подкрепа от страна на продавачите, се казва в проучването. Много купувачи все още не знаят какви допълнителни устройства са им нужни, за да гледат HD съдържание на HD телевизор.

Потребителският интерес към новия тип дисплеи не намалява. До края на тази година 34% от домакинствата в САЩ ще притежават HD телевизори, като до 2011 броят им ще нарасне на 90%, предвижда проучването. За разлика от Щатите, в Европа този ръст е по-бавен, като до края на настоящата година 20% от домакинствата ще разполагат с HD дисплей, а до 2011 – 66%.

Телевизионните компании ще продължат да играят важна роля

в стимулиране на търсенето. В момента в САЩ има около 100 достъпни HD канала. На Стария континент обаче операторите в страни като Франция и Великобритания все още не могат да достигнат това ниво, най-вече поради липсата на HD съдържание, се отбелязва в доклада на Understanding & Solutions.

по темата: „Плеърите HD DVD и Blu-ray ще поевтиняват бързо”

добавете коментар...

  1. гого

    Европейците не са тъпи да дават пари за ХД телевизор при положение че няма ХД програми

Коментар