Микроскоп дава гледка в четири измерения

Нов електронен микроскоп прави възможно разглеждане на четириизмерни изображения на молекулите. Устройството показва триизмерната форма плюс модел за движение във времето.
Прототип на микроскопа е създаден под ръководството на нобеловия лауреат Ахмед Зевайл в Калифорнийския технологичен институт Caltech. С негова помощ учените изследват процесите на съединяване и разпад на молекулите.
Подобни реакции на молекулно ниво протичат за свръхмалки промеждутъци от време – от порядъка на една милиардна част от една милионна от секундата, което се нарича фемтосекунда (10 на минус 15 секунди). Процесите е невъзможно да бъдат наблюдавани в режим на реално време, в който работят останалите уреди.
Четириизмерният микроскоп е резултат от усилията на учените в няколко области, вкл. химия, биология и физика. Принципът на действие на устройството се базира на технологията на модифицирано предаване на електрони чрез лазерен лъч.
Изследователският екип преговаря с производители на микроскопи с цел продуктът да се комерсиализира и да се предостави и на други учени.

Коментар