Asrock обяви най-мощната дънна платка на планетата

Тайванската компания Asrock обяви „най-мощната дънна платка на планетата”. Моделът Z87 Extreme11/ac има „луди” спецификации: 22 порта SATA3 (16 SAS-3 12 Gb/s), 4х мулти-GPU и Thunderbolt 2.

Z87 Extreme11/ac е най-мощната дънна плата в света, твърди тайванският производител Asrock

Z87 Extreme11/ac е най-мощната дънна плата в света, твърди тайванският производител Asrock

Дъното разполага с внушителните 22 порта SATA3 порта, от които 6 SATA3 от чипсета Intel Z87 и още 16 SAS-3 12.0 Gb/s от добавения LSI SAS 3008 контролер, плюс 3X24R експандер, с който може да се достигне „неземната” скорост на трансфер от 6,1 GB/s, съобщи разработчикът.

Маниаците на тема графична мощност ще оценят факта, че на ASRock Z87 Extreme11/ac по никакъв начин не липсват възможности за поставяне на видеокарти. Платката е оборудвана с PLX PEX 8747 чип и може да поддържа четворни CrossFireX и SLI конфигурации с нейните стабилни PCIe 3.0 слотове в режим x8/x8/x8/x8.

Както всички компоненти на платката, технологията Intel Thunderbolt също получава фейслифт. Този път ASRock Z87 Extreme 11/ac е въоръжена с Thunderbolt 2 за до 20 Gbps скорост на трансфер на данните. Освен в „Daisy Chain” конфигурация с 12 Thunderbolt устройства, потребителите могат да свържат своята графична карта към изключителния за ASRock DP-In порт на дънната платка, използвайки мини-DP към DP кабел, и да свържат Thunderbolt устройства и монитори с Thunderbolt кабел за екстремна производителност на графичната карта.

Колкото и вълнуващи да изглеждат хардуерните спецификации, в края на краищата от значение са само практичните функции, които осигуряват задоволителна работа с компютъра. Без съмнение, ASRock Z87 Extreme11/ac е изградено с характеристики от A-стил, включващи Home Cloud (домашен облак) за отдалечено събуждане и отдалечен работен плот, както и върхово интегрирано аудио решение Purity Sound със 115dB съотношение сигнал-шум.

Тук са и най-бързите в света безжични комуникации – 2T2R Dual Band 802.11ac WiFi + Bluetooth v4.0 модул, осигуряващ 867 Mbps бърза интернет връзка. Дъното идва и с Wi-SD Box за инсталиране на 4 USB 3.0 устройства и SD 3.0 картов четец. Сред останалите характеристики са 12-фазно захранване, Dual-Stack MOSFET елементи, Digi Power, произведени в Япония златни кондензатори – всичко това прави Z87 Extreme 11/ac вълнуващ избор за ентусиастите.

Коментари по темата: „Asrock обяви най-мощната дънна платка на планетата”

добавете коментар...

  1. Пламен

    Не бих избрал точно думата “мощна” като говоря за дънна платка…

  2. Минувач

    Че какво им има на ASRock…Това с проблемите беше едно време … и всички живеят явно в миналото.ASRock в момента са най-добрият производително цена-качество и набират доста голяма популярност в последно време.

  3. Saevar

    Кое не му е 4итавото аз имам AsRock с 6 ядрен процесор АМД и Сата 3 7200 рпм зарежда ми уин сървър 2012 за 8 до 10 секунди, да не коментирам Линукс каква скорост има, също и 7 виртуални машини и когато вси4ките ми 7 машини са вклю4ени разликата в температурата на платката и процесора е с 2 до 6 градуса от тази когато само хост машината ми е вклю4ена с 2 думи името си отговаря на ка4еството as Rock.

  4. Правец

    Eeeeх да беше и читав производителя, а то AsRock.

Коментар