Бащата на Android се захваща с роботите

Ключовата роля на Енди Рубин в проекта за роботи е предпоставка за успех на начинанието

Ключовата роля на Анди Рубин в проекта за роботи е предпоставка за успех на начинанието

Google формира екип, който ще се занимава с конструиране на роботи. За разлика от секретното подразделение Google X, което работи по футуристични проекти, новосъздадената група ще подготвя комерсиални роботи за пазара.

Екипът от разработчици начело с 50-годишния Анди Рубин, считан за баща на операционна система Android, ще бъде разпределен в Калифорния и Япония. Засега няма яснота какви цели ще изпълняват роботите на Google. Най-вероятно машините ще намерят приложение в конвейерното производство и логистиката. Не е изключено Google да започне да доставя стоки с помощта на роботи, както това обеща да направи онлайн търговецът Amazon.

Ключовата роля на Анди Рубин в проекта за роботи е предпоставка за успех на начинанието. Преди няколко години той предложи на основателите на Google да създадат открита мобилна платформа. Неговата идея беше въплътена в платформата Android, която в момента заема над 80% от световния пазар на смартфони, по данни на IDC.

През март т.г. Рубин напусна поста ръководител на Android. Още тогава се появиха предположения, че мениджърът ще се посвети на роботите, с които е свързан от началото на своята кариера през 90-те години на миналия век. Рубин е бил инженер в немската компания Carl Zeiss, където се е занимавал с промишлени роботи.

В интервю за Ню Йорк Таймс Рубин споделя, че е убедил Сергей Брин и Лари Пейдж (основателите на Google) да финансират новото му начинание, тъй като бизнесът с роботи е перспективен. В последните няколко месеца Google придоби седем технологични компании, специализирани в проектирането на роботи и компоненти. Една от тях е Schaft – малка японска фирма, създадена от випускници на Токийския университет, които искат да създадат човекоподобен робот.

Google погълна също Industrial Perception – разработчик на „органи” за чувства на роботите, както и компаниите Meka Robotics, Redwood Robotics, Bot & Dolly, Autofuss и Holomni – всички те създават технологии, които могат да намерят приложение в роботите. Засега не е известно дали новата група ще функционира като подразделение Google или ще бъде отделена в самостоятелна компания.

Коментар