ЕК одобри сделката между Microsoft и Nokia

Европейската комисия одобри сделката по придобиване на телефонния бизнес на Nokia от Microsoft

Европейската комисия одобри сделката по придобиване на телефонния бизнес на Nokia от Microsoft

Microsoft може да продължи уверено да придобива бизнеса със смартфони на Nokia, след като Европейската комисия най-накрая даде зелена светлина на сделката.

Очаква се поглъщането да приключи в началото на 2014 г., когато Microsoft официално ще поеме бизнеса с мобилни устройства и услуги на Nokia, както и патентите, притежавани от финландската компания, за 5,4 милиарда евро.

В съобщение до медиите Европейската комисия обяви, че не вижда никакви антитръстови проблеми със сделката, тъй като „е малко вероятно Microsoft да ограничи предлагането на Windows за смарт устройства на трети производители”.

В същото време е малко вероятно Microsoft да ограничи и предлагането на своите мобилни приложения, като например офис пакета и Skype, към конкурентни доставчици на смартфони, заключава Комисията. Припомня се, че Microsoft вече обяви плановете си да достави своите приложения и за други платформи (освен Windows).

Samsung и Apple в момента са най-големите компании в мобилния сектор и сделката между Microsoft и Nokia няма да промени това – те ще могат да конкурират новото формирование, посочва още Европейската комисия.

Microsoft все още не е коментирала официално новината от Брюксел. Но предвид факта, че одобрението на сделката от ЕК е последното голямо събитие по пътя към поглъщане на Nokia, може да се очаква, че бордът на директорите на Microsoft ще бъде много доволен.

Коментар