Съвети за преход от Windows XP към по-нова система

Преди да замените XP е важно да се обедите, че приложенията, без които не можете, ще работят добре и в новата среда

Преди да замените XP е важно да се убедите, че приложенията, без които не можете, ще работят добре и в новата среда

След няколко месеца Microsoft ще прекрати поддръжката на 12-годишната операционна система Windows XP. Считано от 8 април 2014 г., компанията няма да пуска повече обновления на сигурността на системата, което излага потребителите на риск от хакерски атаки и други заплахи.

Дори и в момента Windows XP е в пъти по-уязвима от новата платформа Windows 8, признава самата Microsoft. Има сериозни подозрения, че хакерите „събират” колекция от уязвимости, които ще бъдат използвани веднага след изтичане на срока за поддръжка на XP.

При така създалата се ситуация единственият шанс за защита на потребителите на Windows XP ще бъдат антивирусните решения от странични разработчици. Дори и антивирусът Microsoft Security Essential, който е инсталиран на огромен брой компютри по света, няма да бъде обновяван за XP.

Към момента, според различни оценки, над 30% от бизнес потребителите в света  използват Windows XP. С приближаване на 8 април 2014 г. въпросът за преход към нова ОС ще става все по-актуален. Ето няколко съвета, които могат да улеснят тази задача.

Избор на нова операционна система

Преди да се откажете от XP, трябва да решите с коя система ще я замените. Най-оптималният вариант са по-новите версии Windows 7 или Windows 8/Windows 8.1. Основният критерий трябва да бъдат преобладаващите устройства в компанията. Ако това са Windows таблети или лаптопи със сензорен екран, то по-подходящото решение е Windows 8, тъй като тази платформа е пригодена за тъчскрийн. Windows 7 ще подхожда повече на класическите десктопи и ноутбуци.

Обучение на служителите

Новите операционни системи на Microsoft се различават от Windows XP, към която вече сте привикнали. Трябва да имате предвид, че не всички служители ще могат оперативно да се пренастроят към новата работна среда, поради което ще се наложи обучение. Microsoft предлага няколко обучителни видео клипове, които описват подробно всички различия между системите, както и новите възможности на Windows 7 и Windows 8.

Проверка на РС-тата за съответствие със системните изисквания

Новите версии на Windows имат по-високи изисквания към хардуера, в сравнение с XP. Ето защо трябва първо да се уверите, че използваните в компанията ви компютри съответстват поне на минималните изисквания на системата, към която ще преминете. Ако повечето десктопи са купени в началото на века, тогава ще се наложи да им направите ъпгрейд – в противен случай няма да им достигне ресурс за работа на приложенията.

Проверете приложенията и драйверите

Съставете списък на програмите, които се използват в компанията. Те може да работят добре под управление на XP, но как ще се държат в друга среда? Отговор на този въпрос могат да дадат само разработчиците на приложенията, което означава да се свържете с тях директно. Ако не го направите, след замяната на операционната система, рискувате да се сблъскате с неработещ банков клиент, например, или друга програма, която е жизненоважна за компанията.

Microsoft предупреждава всички потребители на XP, че срокът за поддръжка на системата изтича на 8 април 2014 г. Това обаче не означава, че системата ще излезе от употреба в същия ден. Инерцията, особено в корпорациите, е незаобиколим фактор. Може да се очаква, че много компании ще подменят Windows XP след изтичане на срока за поддръжка, когато вече са подготвени за прехода.

Коментар