Facebook патентова антипиратска технология

Facebook получи патент за технология, която установява наличието на пиратско съдържание в социалната мрежа. Новата разработка ще позволи на служителите на Facebook да използват информация от акаунтите на потребителите за анализ и откриване на нарушения на права върху интелектуална собственост.

Подобна технология би трябвало да намали правните претенции към Facebook, съобщи torrentfreak.com. Информацията ще се анализира по няколко параметъра – географско местоположение на потребителя, харесвани филми, хоби и приятели в социалната мрежа. Facebook подчертава, че тази информация се публикува от потребителите напълно доброволно в момента – тя е съхранявана и обработвана, но все още не е анализирана.

От описанието на патента следва, че новата технология може да се използва за проследяване на пиратски файлове в текстов формат, снимки, аудио и видео, публикувани на социалната мрежа. Освен това Facebook планира да следи и за връзките, пренасочващи потребителите към пиратски сайтове.

Впоследствие, в резултат на обработката на данните, технологията ще може да предсказва наличието на пиратско съдържание, без да прави подробен анализ на информацията. При откриване на случаи на пиратство, съдържанието ще се премахва или потребителите ще бъдат предупреждавани.

Засега няма информация кога Facebook ще започне да използва новата технология за следене. Всеки ден потребителите на мрежата публикуват стотици хиляди файлове и не е ясно как подобна технология ще се отрази на милиардната аудитория на Facebook.

Коментар