Китай спука балона на виртуалната валута Bitcoin

След бума в последните седмици, цената на Bitcoin се срина почти двойно

След бума в последните седмици, цената на Bitcoin се срина почти двойно

Балонът Bitcoin се спука и стойността на виртуалната крипто-валута се срива с бързи темпове. Това се случи, след като Китай заяви, че не гледа на биткоините като на реална валута.

След няколко седмици на шеметно поскъпване цената на 1 биткоин достигна 1200 долара. Но в края на тази седмица виртуалната валута бързо се срина до 710 долара на борсата Mt. Gox.

Причината за драстичния спад на Bitcoin е изявление на Китайката народна банка, както и на няколко министри, че не признават биткоин за реална валута, т.е. тя няма легален статут или какъвто и да е монетарен еквивалент. Местни банки и бизнеси бяха предупредени от правителството да не използват биткоин.

Поради високата популярност на биткоин в Китай, изявлението на централната банка доведе до незабавен срив в цената на крипто-валутата. Освен от Китай биткоин понесе удар и от френските власти. Засега обаче банкерите в САЩ изглежда са по-оптимистично настроени и склонни да подкрепят виртуалните пари.

Същевременно, през седмицата се случиха две важни събития, свързани с биткоин. Първо, дилър на коли от САЩ продаде електрическа Tesla за 91,4 биткоини, а по-късно Университетът в Никозия, Кипър прие плащане на такса с биткоин от свой студент за обучението му по бизнес администрация.

Коментари по темата: „Китай спука балона на виртуалната валута Bitcoin”

добавете коментар...

  1. Валери

    Трудно е да се прецакат китайците с виртуални пари, че те веднъж се прецакаха с истински, и то долари……

Коментар