Мобилни услуги на Yahoo ще работят на Google телефони

Интернет компанията Yahoo е готова да комбинира свои мобилни услуги с конкурентни такива в нова, по-отворена стратегия. Това обяви Марко Боерис, шефът на мобилния бизнес на компанията, по време на изложението за потребителска електроника CES в Лас Вегас.
Предлагайки Интернет услуги, които да работят на всички съществуващи телефони, вместо да създаде свой собствен мобилен софтуер, Yahoo може да достигне стотици милиони потребители, заяви Боерис. В началото на седмицата компанията съобщи, че е направила множество подобрения, целящи да направят интернет услугите на търсачката по-лесно достъпни за съществуващите телефони.
През последните две години Yahoo се бореше много усилено, за да сключи сделки с мобилни оператори и производители на хендсети с цел да внедри свои популярни уеб услуги в телефоните, използвани на различни пазари.
Планът на търсачката включва и възможност външни компании да създават мини-уеб сайтове, които да бъдат показвани на страницата на Yahoo с цел да се увеличат клиентите, използващи Yahoo за начална отправна точка в мрежата.
Yahoo е готова да създаде версии на Yahoo Mobile Widgets, които да позволят на потребителите да следят внимателно своите любими сайтове, независимо дали използват телефони със софтуер на Apple, Google, Microsoft или мобилната операционна система Symbian, поддържана от Nokia.
Yahoo ще се постарае приложението Mobile Widgets да работи на всяка платформа, която потребителите харесват, заяви Боерис.
Що се отнася до Android на конкурента Google, Yahoo смята да поддържа и тази платформа, след като излезе на пазара.
През ноември Google, най-голямата търсачка в интернет, представи алианса OHA (Open Handset Alliance) – група от над 30 нейни партньори, включваща от доставчици на компоненти и хендсет производители до мрежови оператори. Няколко от тези партньори обещават да пуснат телефони, базирани на Android, към средата на тази година.

Коментар