Пет смъртни случая в завод за iPhone

Петима работници на Pegatron починаха за кратък период от време (снимка: China Labor Watch)

Петима работници на Pegatron починаха за кратък период от време
(снимка: China Labor Watch)

Броени месеци след като бе обвинена в лоши условия за труд, Pegatron трябва да дава обяснения за смъртта на петима работници в завода си за асемблиране на iPhone в Китай.

Неправителствена организация, съблюдаваща правата на работниците, държи под око Pegatron и отношението на компанията към наетите в завода за iPhone 5C. За кратък период от време умират петима работници в предприятието, като един от тях е младеж на име Ши Жаокун, който е постъпил в компанията месец преди това.

Ръководството на Pegatron не е успяло да даде убедително обяснение за смъртта на петимата работници. Твърди се, че Ши е починал от пневмония, но няма яснота дали заболяването се дължи на лоши условия на работа или живеене. Работници, интервюирани от неправителствената организация China Labor Watch, се оплакват от удължено работно време и лоши условия на труд в Pegatron. Подобни оплаквания имаше по-рано от работници на Foxconn – най-големия партньор на Apple.

Разглеждайки неочакваната смърт на петима души и причините за това, China Labor Watch стига до заключението, че има връзка между трагедията и условията на труд в завода, пише smh.com.au. От своя страна, Pegatron твърди, че не наема на работа младежи под 16 години, но починалият Ши Жаокун е бил само на 15.

През единствения си месец в Pegatron, младежът е работил близо 280 часа, често по 12 часа на ден, шест дни в седмицата, според документи, представени от неговите близки на China Labor Watch.

Pegatron ще се опита да компенсира семейството на Жаокун с около 16 000 долара. Близките на момчето обаче се надяват и на разследване на Pegatron, което да открие истинската причина на смъртта му.

Коментари по темата: „Пет смъртни случая в завод за iPhone”

добавете коментар...

  1. one of many

    Боже, как може това нещо да се случва в 21-ви век!? Потопът наистина трябва да е близо…

Коментар