Водещ производител ще предложи Ubuntu смартфони

Марк Шатълуорт, основател на Canonical, увери, че компанията е намерила партньор за производството на смартфони с Ubuntu Edge

Марк Шатълуорт, основател на Canonical, увери, че компанията е намерила партньор за производството на смартфони с Ubuntu Touch

Canonical, разработчикът на Ubuntu, съобщи, че е сключил договор с един от големите производители на мобилни устройства за пускане на смартфони с Ubuntu Touch.

Мобилната платформа с отворен код беше обявена още в началото на 2013 година, но досега няма реален бизнес с устройства, базирани на нея. Името на компанията, която ще произвежда Ubuntu Touch смартфони, не се съобщава.

По думите на основателя на Canonical – Марк Шатълуорт, партньорът на компанията ще пуснe устройства от висок клас през 2014 г. Водят се също преговори с минимум четири големи производители на мобилни телефони.

Платформата Ubuntu Touch е проектирана за два типа смартфони – от начално и високо ниво. В първия случай устройството може да има двуядрен процесор и 512 MB оперативна памет, а във втория – 1 GB RAM и процесор с четири ядра. Към подобни устройства могат да се включват монитор, мишка и клавиатура, така че смартфонът се превръща в пълноценен РС, пояснява Шатълуорт пред AndroidAuthority.

Проектът за мобилна платформа Ubuntu Edge се разработва от дълго време, но беше прекратен за известен период, тъй като Canonical се фокусира върху десктоп и сървърните версии на операционната си система.

Коментари по темата: „Водещ производител ще предложи Ubuntu смартфони”

добавете коментар...

 1. бацето

  @Наблюдател копираш избирателно, смешник. От линка:
  https://wiki.ubuntu.com/Touch/Install

  “Some licences may grant additional rights; this notice shall not limit your rights under each program’s licence. Licences for each program are available in the usr/share/doc directory. Source code for Ubuntu can be downloaded from archive.ubuntu.com. Ubuntu, the Ubuntu logo and Canonical are registered trademarks of Canonical Ltd. All other trademarks are the property of their respective owners.”

  “Source code for Ubuntu can be downloaded from archive.ubuntu.com.”, повечето програми от Убунту са GPL!

  Има binaries, но те не са “огромна част” и по отворен код показател Убунту и Андроид са доста по-напред от епъл и м$. Поне са стъпки в правилната посока, докато истаналите две са тотален шит.

 2. Наблюдател

  Ubuntu Touch като цяло не е “платформа с отворен код”:

  “Some licences may grant additional rights; this notice shall not limit your rights under each program’s licence. Licences for each program are available in the usr/share/doc directory.”

  Огромна част от кода идва в бинарен вид. С това, разбира се, всички предимства на OSS се обезсмислят напълно. Така Ubuntu Touch просто се нарежда до Google Android – използва се “отворена” рекламна фасада, зад която си цари същия непрогледен мрак, както и при останалите системи.

Коментар