Ъплоудърите на видео удвоиха трафика

Близо половината от американските потребители на Интернет използват и сайтове за видео споделяне като YouTube. Ежедневният трафик за гледане и качване на видео материали се е удвоил през миналата година, открива ново проучване.

Според Pew Internet and American Life Project, 48% от Интернет потребителите са посещавали подобни сайтове поне веднъж, за да гледат или качат видео клип. В края на 2006 година този процент е едва 33%. Ежедневно около 15% от потребителите гледат или качват клипове, докато през 2006 тази категория сърфисти в уеб са били двойно по-малко – 8%.

Анализаторите обясняват растежа с увеличаващия се брой хора, които правят достъпни в уеб все повече видео клипове и разказват за тях на своите приятели. Появили са се изцяло нови групи от ъплоудъри на филмчета, в които те показват как преподават или какви експерименти извършват.

Наред с другите интересни факти от проучването, се вижда, че мъжете са по-склонни от жените да използват сайтове за видео споделяне – 53% срещу 43%. Освен това, 70% от пълнолетните на възраст под 30 години посещават подобни сайтове, докато от хората на възраст над 64 години само 16% гледат клипове онлайн.

Около една четвърт от американците са записали видео клип, което се доближава до нивото от 2006 година, но  броят на тези, които качват клипове в сайтовете, се е увеличил над 3 пъти – от 4% през 2006 на 14% за миналата година.

Коментар