Хлапе създаде първия троянец за iPhone

11-годишно дете успя да създаде първата програма-троянски кон за епълското устройство iPhone, съобщи Macworld, като се позовава на информация от компанията за сигурност F-Secure.

Троянецът се маскира като обновление на пакета от помощни програми Erica, който е необходим за ъпдейт на фърмуера на iPhone до версия 1.1.3. При инсталиране, троянецът въвежда командния ред “shoes.”. При опит да бъде отстранен, зловредният код изтрива множество файлове, вкл. и помощните програми Erica.

На риск са били изложени тези потребители на iPhone, които са разрешили инсталиране в смартфона на приложения от т.нар. “трети страни”. Зловредното обновление се разпространява под имено “113 prep”.

Момчето, автор на троянеца, е имало много добри познания по езика XML. Сайтът, от който се е разпространявала троянската програма, вече е изключен от интернет.

Следващия път обаче, вместо хлапето, от уязвимостта в сигурността на iPhone може да се възползва някой, който има по-големи познания и преследва злонамерени цели, предупреждават от F-Secure.

Коментари по темата: „Хлапе създаде първия троянец за iPhone”

добавете коментар...

  1. Гост

    party

  2. Гост

    И в други статии имате уникални грешки при превода.

    т.нар. “трети страни” всъщност е thirth part software, t.e. софтуер от други производители.

    А като дойде дума до това, какво сте решили да си ръгате в паметта е личен избор. Има си официални сайтове.

  3. Kоректор

    За това може да има само терминологичен спор, но не и смислов – ясно е, че става въпрос за други производители, но терминът трети страни е приет много широко в българския превод

Коментар