Windows Phone и RT може да станат безплатни

Мобилната операционна система Windows Phone може да стане безплатна за производителите

Мобилната операционна система Windows Phone може да стане безплатна за производителите

Microsoft планира да приложи бизнес стратегията на Android за своите мобилни операционни системи. Възможно е Windows Phone и Windows RT да станат безплатни за производителите, съобщи The Verge.

Подобен ход на Microsoft се разглежда в рамките на по-глобален план за промяна в Windows. Както е известно, в момента компанията разработва нови версии на своята ОС под общото кодово име Threshold, които ще сближат отделните платформи. Очаква се също завръщане на класическото меню Старт в настолните версии и възможност за пускане на WinRT приложения в прозорец на десктоп интерфейса.

Безплатните версии на Windows RT и Windows Phone вероятно ще излязат в рамките на обновлението Threshold. В момента Microsoft продава лицензи за двете платформи на производителите на устройства, но по-голяма част от приходите си компанията получава от Windows 8. Версията Windows RT е малко популярна, а 80% от пазара на Windows Phone контролира Nokia, която вече продаде мобилния си бизнес на Microsoft.

С безплатните версии на Windows компанията преследва една цел – ефективна конкуренция на Android. Подобен ход не е особено рисков за Microsoft и ще доведе до значително увеличаване на пазарния й дял, в резултат на появата на много нови продукти. Така софтуерният гигант ще компенсира загубата от лицензи с продажби на приложения, реклама и ръст в популярността на услуги като Bing, SkyDrive, Office и Skype. В допълнение, ще нарасне и интересът на разработчиците към мобилната ARM-платформа Windows RT.

Безплатните Windows платформи могат в известна степен да преориентират приходите на Microsoft към рекламната сфера, което да доведе до спад в постъпленията на Google. По-рано CEO-то в оставка Стив Балмър заяви, че освен играчите на смартфон пазара, малко на брой услуги, с изключение на Google и Facebook, получават основния дял от рекламните приходи.

Коментари по темата: „Windows Phone и RT може да станат безплатни”

добавете коментар...

  1. Tutmos

    Тъй, тъй, който има всичко малко мудно дейста, ама все още имат възможност да отхапят голяма хапка. Пък кат вечерят после може да купят я гугъл я гнили ябълки и след това пак ще спят и ще чакат някой друг с повече акъл да измисли хубав бизнес с който да закусят сутринта:)
    И после кажете кой е с по-якият подход, дали е гугъл или е майкрософт! 🙂

  2. Milen

    Тъкмо щях да кажа “после дъжд качулка”.

  3. батко ви

    Жамовете късно се сетиха!

Коментар