Банкови приложения за iOS и Android привличат хакерите

Финансовият софтуер за мобилни устройства е цел на кибер престъпниците

Финансовият софтуер за мобилни устройства е цел на кибер престъпниците

Всичките 100 най-сваляни платени приложения за Android са били успешно хакнати, а при iOS този показател е 56%, сочи изследване на компанията за сигурност Arxan Technologies.

Дори безплатните програми са обект на атаки от кибер престъпниците. Статистиката за тази година показва, че 73% от безплатните приложения за Android и 53% от тези за iOS са били хакнати.

Това, разбира се, не означава, че приложението, което сваляте на своя смартфон или таблет, съдържа непременно зловреден код. Онлайн магазините на Google и Apple са достатъчно добре защитени, а зловредният софтуер попада в устройството при сваляне на приложенията от странични сайтове.

Arxan Technologies предупреждава, че заплахата от неупълномощен достъп до важни данни в мобилните устройства, както и мошеничествата чрез приложения за банкиране ще станат в скоро време много разпространени явления. Илюзия е, че използването на приложения на смартфона е безопасно занимание – има вратички, от които могат да се възползват кибер измамниците.

Хакерите се интересуват предимно от финансовия софтуер. Когато получат данните от акаунта на потребителя, те могат незабележимо да присвоят парите му. Като се има предвид масовото използване на мобилни приложения за проследяване на банкови сметки онлайн, платените услуги през смартфона и банковите услуги за клиентите, уязвимостите в мобилния софтуер стават все по-опасни.

Специалистите съветват свалянето на мобилни приложения да става само от официалните сайтове на разработчика и от магазините на Apple и Google. И тук са възможни пролуки, тъй като Google премахва приложения от своя магазин Google Play след жалба от потребители, които вече са се натъкнали на проблеми. При App Store шансовете за сваляне на зловреден софтуер са сведени практически до нула.

Коментар