Обувки от 3D принтер се регенерират през нощта

За да бъдат възстановени, обувките трябва да се поставят в съд с протоклетъчна течност

За да бъдат възстановени, обувките трябва да се поставят в съд с протоклетъчна течност

Британски изследовател изобрети обувки, които се отпечатват на 3D принтер и могат да се регенирират през нощта. Обувките са направени от материал, който Шеймис Ейдън нарира „протоклетки”, предаде Телеграф.

Протоклетките представляват синтетичен биологичен материал, способен да се възстановява нощем, т.е. обувките могат да се „самолекуват” след пораженията от ежедневната употреба.

Обувките на Ейдън са специални и заради това, че могат да се отпечатват в желания размер на 3D принтер. На практика те се явяват нещо като втора кожа за стъпалото на човека – разбира се, по-здрава и по-дебела от естествената човешка кожа.

Материалът може да се надува или свива в зависимост от повърхността, по която ходи човек. За да бъдат възстановени, обувките трябва да се поставят в съд с протоклетъчна течност, тъй като са направени фактически от живи организми.

В иновативната разработка на „самолекуващите” се обувки, печатани на 3D принтер, е участвал и д-р Мартин Ханчик от Университета на Южна Дания, който специализира в протоклетъчната технология.

Коментар