Започва обучение на 1000 кариерни консултанти в средното образование

1000 педагогически съветници от всички градове в България ще преминат обучение по кариерно консултиране, организирано от Националния педагогически център към МОН. От 1 март до 30 май педагогическите съветници ще бъдат обучени в различни практически за умения за оказване на съдействие в процеса на кариерно ориентиране и развитие.
Обучението включва модули по общи компетенции и специализирани консултантски умения, самостоятелна подготовка и работа по практически казус с реален клиент. Новообучените кариерни консултанти ще придобият международен сертификат, който удостоверява придобитите знания по пазар на труда, теории за кариерно развитие, подпомагане и оценяване на клиентите, определяне на цели и др.
Обучението ще проведе екип от тренери, специално подготвени за тази цел от Фондация на бизнеса за образованието по международната програма Global Career Development Facilitator (GCDF). Тя се прилага в цял свят, а в България по нея са сертифицирани вече 150 кариерни консултанти, които работят в университетските кариерни центрове, средните училища, компании и организации.

Коментар