Facebook планира преход към ARM сървъри

Центровете за данни на Facebook скоро може да заработят с ARM сървъри вместо с интелски

Центровете за данни на Facebook скоро може да заработят с ARM сървъри

Не само Google е загрижен за „задни вратички” в хардуера на сървърите си, през които NSA (Агенцията за национална сигурност на САЩ) може да следи какво се случва в центровете за данни. Facebook подготвя кода си за съвместимост с процесорната архитектура ARM и може да замени Intel в сървърите си.

Според публикация в британския The Register, програмистите на Facebook вече вграждат ARM поддръжка в системата за превод. Компанията дори е обявила място за опитен софтуерен инженер, който да й помогне да адаптира PHP кода си към ARM-базирани сървъри.

По-рано се появиха информации, че Google също проявява интерес към ARM-сървърите. Изглежда интернет гигантите се опасяват, че Intel дава шанс на NSA да отворя „задни вратички” за достъп до кодираните данни.

Много експерти вярват, че NSA е вградила подобни вратички в процесорите на Intel и AMD, които позволяват на агентите лесно да кракват  кодирането на хардуерно ниво. Миналата седмица разработчици на FreeBSD обявиха, че не вярват на чип-базираното кодиране на Intel и Via Technologies и не смятат техните продукти за сигурни.

Изтеклите документи в последните месеци показват, че NSA има достъп до комуникациите между центровете за данни на Google и Yahoo, както и до некодираните данни вътре в инфраструктурата на компаниите.

По-рано миналата седмица ИТ гиганти от рода на Google, Facebook, Microsoft, Apple, Twitter, AOL, LinkedIn и Yahoo изпратиха отворено писмо до правителството на САЩ с искане за спешни реформи на правилата за използване на устройствата за масово наблюдение, както и за спазване от всички на световните норми за свобода на словото и неприкосновеност.

Коментар