Google придоби водещ разработчик на роботи

Роботът Atlas е сред най-интересните разработки на Boston Dynamics

Роботът Atlas е сред най-интересните разработки на Boston Dynamics

Google купи американския разработчик на роботи Boston Dynamics, финансиран от Агенцията за перспективни военни разработки DARPA към Министерство на отбраната на САЩ.

Финансови условия на сделката не се съобщават, но тя е потвърдена от Google пред Ню Йорк Таймс. Boston Dynamics нашумя с разработки като BigDog, Cheetah и WildCat – това са роботи, които приличат на животни, в частност куче и котка, способни да пазят равновесие при движение по неравна повърхност.

Механиката на роботите е конструирана по такъв начин, че повтаря максимално точно движението на животните – куче или котка, откъдето идват и имената на роботите.

Машините на Boston Dynamics могат да ходят в сняг, по наклони и неравни повърхности, да преодоляват препятствия и да развиват високи скорости. Тези роботи са напълно автономни и имат собствен бензинов двигател с електрогенератор.

Един от последните проекти на Boston Dynamics е човекоподобният робот Atlas, който има два крака, две ръце, гръден кош и глава. Машината е предназначена за употреба в посткатастрофични условия, за спасяване на хора и други операции.

По-рано този месец се разбра, че Google формира специално подразделение за разработка на роботи начело с Анди Рубин, бивш мениджър на платформата Android. В последната половин година Google купи осем компании, специализирани в технологиите за роботи.

Коментар