Служители на Amazon в Германия стачкуват

Заплатите в Amazon са ниски, напрежението е голямо, а договорите - краткосрочни, твърдят синдикатите

Заплатите в Amazon са ниски, напрежението е голямо, а договорите – краткосрочни, твърдят синдикатите

Онлайн търговията в края на годината расте, а работниците в сектора искат по-високи заплати. Това се наблюдава в немския клон на интернет гиганта Amazon – служителите там стачкуват за повече пари.

Магазинът на Amazon в Германия е вторият по големина след този в САЩ и бележи постоянен ръст, носейки голяма част от приходите на онлайн търговеца в чужбина, отбелязва Ройтерс.

С перфектно избрания момент за стачка, работниците искат да напомнят, че 16 декември 2012 г. е бил денят с най-много поръчки за Amazon Германия.

Интернет компанията разполага с 9000 служители в складовете си в Германия, както и с 14 000 сезонни работници. Стачката не е мащабна – само 640 души не са дошли за началото на смяната си, така че към момента няма закъснения с доставките.

Системата на Amazon се характеризира с ниски заплати, постоянен натиск за увеличаване на производителността и краткосрочни договори, разкрива Стефани Нутценбергер, член на управителният съвет на профсъюза Верди.

Някои германски работници са предприели пътуване до централата на компанията в Сиатъл, подпомогнати от синдикатите, за да протестират по същия повод – искане за увеличение на заплащането в пиковите периоди на търговията.

Коментар