„Смазващ” ръст в доставките на таблети у нас

Доставките на таблети растат с шеметни темпове у нас, сочи анализ на CBN

Доставките на таблети растат с шеметни темпове у нас, сочи анализ на CBN

Бизнесът с хардуер в България остава стабилен през третото тримесечие, което е седмо по ред с ръст на импорта, коментира анализаторската компания CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

Периодът се характеризита с „шеметни” доставки на таблети и смартфони и първи признаци на забавяне.  „Смазващ”е ръстът в условията на криза в доставките на таблети, пише блогът на CBN. Компанията обаче не изнася конкретни цифри от доклада „ICT Trade Bulgaria 2013”.

Голямата изненада остава размерът на експорта – достигнат е седемгодишен максимум за периода и трети подред като стойност за последните 27 тримесечия. Вътрешния пазар обаче е „на червено” и като обем се е върнал до нивата отпреди 4 години.

На плюс изненадващо са доставките на десктопи, както и на портативни компютри, мрежов хардуер и токозахранващи устройства. В по-тесните вертикали на плюс излизат пазарите на монитори, твърди дискове, флаш памети, мултифункционални устройства и тонер касети. С червени индекси остана импортът на принтери и цифрови камери.

В сегмента на телекомуникационното оборудване клетъчните телефони са абсолютен хит с „шеметен” ръст, изпреварвайки сумарно като стойност доставките в страната на компютри от всякакъв клас. GPS устройствата остават „на червено”.

Продажбите в дистрибуторските канали в Q3’13 бележат отново феноменален резултат вече четвърто поредно тримесечие. Компаниите от сектора навлизат все по-уверено в растящата ниша на бизнеса със смартфони.

За разлика от тях продажбите на дребно в специализираните ИКТ магазини изостават. Но резултатите показват, че с продажбите на дребно е така почти в цяла Европа. Пазарът се променя динамично под влияние на иновации, които засегнаха традиционната PC индустрия, вкл. таблети, достъпна мобилност и облачните технологии.

Коментари по темата: „„Смазващ” ръст в доставките на таблети у нас”

добавете коментар...

  1. Ivan

    Ръста може и да не е „Смазващ”, но новината е смазваща!

Коментар