Visa стартира мащабна услуга за безконтактни плащания

Потребителите могат да използват приложение за мобилно банкиране, за да управляват своите финанси и да извършват безконтактни разплащания

Потребителите могат да използват приложение за мобилно банкиране, за да управляват своите финанси и да извършват безконтактни разплащания

Най-мащабната в Европа услуга за мобилни безконтактни разплащания стартира в Испания. Услугата е разработена от Visa Европа и водещата испанска банка CaixaBank, съвместно с мобилните оператори Orange, Telefonica и Vodafone.

От февруари 2014 г. клиентите на CaixaBank ще могат да извършват безконтактни разплащания, използвайки смартфони, които поддържат услугата. Партньорството с мобилните оператори позволява съхраняване на картовата информация на потребителите, регистрирани за услугата мобилни разплащания на CaixaBank, на безконтактна SIM карта.

Потребителите могат да използват приложение за мобилно банкиране, за да управляват своите финанси и да извършват безконтактни разплащания в глобален мащаб, навсякъде, където забележат символ на Visa за безконтактни услуги.

С обединяване на клиентската база на Orange, Telefonica и Vodafone, която съставлява повече от 80% от испанския пазар, услугата ще бъде достъпна до широк кръг потребители още със самото й представяне.

Тази услуга ще промени индустрията, коментира Никола Хус, главен изпълнителен директор на Visa Европа. По неговите думи, мобилните безконтактни разплащания ще се разраснат както в Испания, така и на останалите европейски пазари.

Клиентите на CaixaBank ще могат да извършват мобилни безконтактни разплащания във всеки един от общо 325 хиляди терминала на Visa в Испания и във всички 1,2 млн. терминала в Европа. Страната е един от водещите европейски пазари за безконтактни технологии с повече от 15 млн. безконтактни транзакции, направени през последните 12 месеца, и с дългогодишна история в иновациите на платежните технологии.

През 2010 г. CaixaBank стартира пилотно първата в Европа услуга за мобилни разплащания в реално време в град Ситжес, а в следващите години започна издаването на безконтактни карти, пусна приложението CaixaWallet и базираната на NFC стикер мобилна услуга TAP Visa.

Коментар