Европа започва проект за изграждане на 5G мрежи

Европейската комисия инициира мащабен проект за изграждане на мрежи от пето поколение

Европейската комисия инициира мащабен проект за изграждане на мрежи от пето поколение

Европейската комисия планира да вложи 700 млн. евро в изследвания и разработки на технологии за високоскоростни мрежи от пето поколение (5G). За целта вече е създадена асоциация 5G Public-Private Partnership Association (5GPPP).

Комерсиални 5G мрежи ще бъдат пуснати през 2020 г. Те ще имат 1000 пъти по-висока пропускателна способност, в сравнение с 3G, като същевременно ще консумират 10 пъти по-малко енергия.

В асоциацията 5GPPP влизат компании като Alcatel-Lucent, Ericsson, France Telecom, Huawei, Intel, Nokia Solutions and Networks и Telecom Italia. Комисията се надява 5G да се превърне в локомотив за развитие на телекомуникациите в Европа и дори в алтернатива на цифровата телевизия.

Наскоро Huawei обяви намерението си да инвестира 600 млн. долара в мрежи от пето поколение. Китайският производител планира да увеличи скоростта и обхвата на 5G мрежите.

Samsung също тества прототипи на оборудване за 5G мрежи. Скоростта достига десетки гигабити в секунда, което е сто пъти повече, в сравнение с мрежите от четвърто поколение LTE.

Коментар