Хибридът BMW i8 ще използва лазерни фарове

Немският гигант BMW Group демонстрира автомобилна оптика, която използва лазер. Иновативните фарове ще станат част от спортния хибрид BMW i8, очакван на пазара след няколко месеца.

При новата технология светлината се формира от попадане на лъчи от лазерни диоди върху слой от флуоресцентен луминофор вътре във фара. Резултатът е монохромен (с еднаква дължина на вълната) лъч с яркост 170 лумена, или със 70 лумена повече, в сравнение със светодиодните лампи.

Лазерната оптика създава по-точно разпределен светлинен поток, който е по-безопасен и комфортен за насрещните шофьори. Новите фарове на BMW могат да светят много по-интензивно от светодиодните фарове на разстояние до 600 метра, като същевременно консумират в пъти по-малко енергия, а това е особено важно за „зелените” автомобили.

В допълнение, лазерните диоди имат 100 пъти по-малки размери от светодиодните елементи, което разкрива пред дизайнерите нови възможности при разработката на автомобилни светлини.

BMW i8 ще стане първият сериен автомобил, който използва лазерни фарове. Продажбите на спортния хибрид ще започнат през пролетта на 2014 година на цени от 136 000 долара.

По-рано Mercedes-Benz също реши да използва лазерни технологии в светлините си, но по твърде специфичен начин. Нейният компактен кросоувър GLA е оборудван с лазерни проектори, които показват изображения и видеоклипове на практически всякаква повърхност пред автомобила.

Коментари по темата: „Хибридът BMW i8 ще използва лазерни фарове”

добавете коментар...

  1. Наблюдател

    Това е грешка в превода – монохромен е само лазера, който “помпа” луминифора. На същия принцип работят и белите светодиоди, които всъщност са сини.

  2. ?

    И кой би искал монохромни (светещи само с една дължина на вълната) фарове? Че тогава не би могъл да различи никакви цветове?
    Напротив, фаровете трябва да светят в максимално широк и близък до слънчевата светлина спектър.

  3. До мегатрон

    Почакай , скоро китайците ще пуснат retrofit kit-ове и за лазерни фарове, както сега за ксеноновите фарове.Тогава и Жигулката ще може да е с лазерни фарове :)))

  4. Megatron

    Продавам си Жигулката и си купувам BMW i8 ! Решено е !

Коментар